Review

Kecskeméti Lapok
2014. június

Moór: Gordonkaversenyek - Hamar, Szabó

A kecskeméti születésű Moór Emánuel elfeledett gordonkaversenyiről porolja le a port a Hungaroton új megjelenése.

Nekünk kecskemétiek különösen érdekes ez a megjelenés, mely a magyar kiadó második Moór Emánuel lemezeként jelent meg, és amelyen II. gordonkaversenye mellett két csellóra komponált versenye, és ugyancsak csellóra és zenekarra írt, rövidebb lélegzetű Prelűdje kapott helyet.

Moór Emánuel Kecskeméten született 1863. február 19-én, és sok utazással teljes, kalandos életét Svájcban fejezte be 1931. október 20-án. Önnön kereteit szétfeszítő, nehéz természetű, szókimondó zseni volt – egy zseniális családból: testvére a híres festőművész. De maga Moór Emánuel sem elégedett meg azzal, hogy korának – nyers stílusa ellenére – is elismert zeneszerzője és zongoraművésze volt, emellett feltalálóként is tevékenykedett: nevéhez fűződik a Duplex-Coupler Grand Pianoforte – a kétklaviatúrás zongora feltalálása, mely jegyezzük meg: éppoly excentrikus és különc, mint feltalálója volt…

A közönség által ünnepelt zongoraművészként korának számos kiváló karmesterével, komponistájával, és hangszeresével megismerkedett – és általában ezek a felvillanyozó ismeretségek alakították zeneszerzői pályáját is. Így a CD-n szereplő, az 1900-as évek első évtizedében megszületett három gordonkaversenyének ihletője és címzettje Pablo Casals, aki tüskés természete ellenére is kitartott Moór mellett, s aki e műveket koruk karmesterlegendáival: Mengelberggel és Ysayéval bemutatta.

Az oly sok év után újra felfedezett későromantikus stílusú művek valóban gyönyörűek, nem véletlenül ünnepelte őket a kor közönsége. A kritika ugyan megosztott volt: egyesek zseniálisnak, mások epigonnak tartották; de a mai hallgatót már kevéssé érinti meg a kollégák által a szerző modora iránt táplált ellenszenv, és nyugodtan tud e darabok kvalitására és értékeire koncentrálni. Főképpen, hogy megszólaltatásukban olyan elsőrangú művészek vesznek részt, mint a szólót játszó Szabó Péter, aki a kettősversenyben ragyogó tehetségű lányával: Szabó Ildikóval duettezik. Szép tónusú játékot, jól megfogott hangulatokat hallunk mindkettejüktől. A zenekari kíséretet az ezúttal az egyik legtehetségesebb fiatal magyar karmester: Hamar Zsolt keze alatt játszó Miskolci Szimfonikusok látják el – a tőlük megszokott színes, profi - élményszerű játékkal.

Komlós József JR

Forrás: kecskemetilapok.hu

Péter Szabó cellist, conductor, music editor
Péter Szabó's recordings are available on Amazon.com: