Review

Fidelio
2010. július

A Hungaroton három új kiadványa

Ritkán hallható operarészletek Erkel Ferenctől, Gulyás Dénes operaénekes pályafutásának legszebb áriái és a klasszika cseh zeneszerzőjének, Johann Baptiste Vanhal-nak gordonkaversenyei hallhatók a Hungaroton kiadó új korongjain.

Az operaszerző című válogatáson a kétszáz éve született Erkel Ferenc két legnépszerűbb operái - Bánk bán és Hunyadi László - mellett végre az eddig csak bakelit lemezen (vinyl) hallható Bátori Mária, Dózsa György, Brankovics György és a Névtelen hősök részletei is megjelentek, melyek minőségét a híres énekesek - Osváth Júlia, Orosz Júlia, Házy Erzsébet, Simándy József, Ilosfalvy Róbert, Szabó Miklós, Faragó András, Radnai György - nevei fémjeleznek.

A Great Hungarian Voices sorozat új lemezzel bővült, melyet Gulyás Dénes tenor énekes elmúlt évtizedeiben felénekelt dalaiból állítottak össze. Bors Jenő, a Hungaroton volt igazgatója már évekkel ezelőtt szerződést kötött az énekessel, mely tartama szerint évente egy teljes operát fel kellett volna felvenni Gulyás Dénes közreműködésével, azonban ez a mai napig nem teljesült. A felvételen Antonio SalieriI: Falstaff; Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital, A kegyencnő, Lammermoori Lucia, Don Pasquale; Erkel Ferenc: Hunyadi László; Giuseppe Verdi: Rigoletto, Simon Boccanegra; és Giacomo Puccini: Gianni Schicchi című operáiból hallhatunk részleteket.

A harmadik kiadványon Joseph Haydn kortársának, hazánkban sajnos kevébé ismert Johann Baptiste Vanhal-nak három gordonkaversenyét (C-dúr, A-dúr, C-dúr) hallhatjuk Szabó Péter előadásában, akit a Sinfonietta Pannonica kísért. A felvételen a hangversenymester Ábrahám Márta volt. Johann Baptiste Vanhal életműve nagyon gazdag, hiszen száz vonósnégyest, hetvenhárom szimfóniát, kilencveöt egyházi művet és szinte megszámlálhatatlan vokális és hangszeres művet komponált.

Forrás: fidelio.hu

Péter Szabó cellist, conductor, music editor
Péter Szabó's recordings are available on Amazon.com: