Review

Terasz.hu
2002. november

Az Erdődy Kamarazenekar és Juhász Gábor a két fődíjas

November 22-én, pénteken este második alkalommal rendezte meg a Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj ünnepélyes díjkiosztó gálaestjét az International Buda Stage nagytermében.

A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai (tehát nem állami) elismerés, amely a klasszikus zene és a jazz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását szolgálja.

A díjat 2001-ben alapították, de ennek előzményeként 1999-ben és 2000-ben a Gramofon szakkritikusai már szavaztak az adott év legjobb jazzlemezeiről. Tavaly a Magyar Klasszikus Díjat Eötvös Péter, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán kapta. A két fődíj mellett még hat további kategóriadíj került kiosztásra: mindkét műfajban díjazták az év legjobb hazai és külföldi hanglemezét, illetve legjobb koncerteseményét. A szavazás első lépésében a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat 20 szakkritikusa (tízen a klasszikus zene, tízen a jazz területéről) tette meg javaslatát, kategóriánként három-három jelöltet ajánlva a zsűri és a tanácsadó testület figyelmébe.
Második lépésben a díj nemzetközi tanácsadó testülete értékelte a kritikusi véleményeket, és megtette saját javaslatait. Ebben a testületben a világ talán legrangosabb klasszikus zenei kitüntetése, a Cannes Classical Award (CCA) zsűrijének tagjai foglaltak helyet, vagyis: David Hurwitz (USA), David Vernier (USA), Sören Meyer-Eller (Németország), Juan Manuel Viana (Spanyolország), Christophe Huss (Franciaország), Roberto Zecchini (Olaszország) és Retkes Attila (Magyarország).
A harmadik lépésben háromtagú zsűri hozta meg a végső döntést az egyes kategóriadíjakról és a két nagydíjról. A zsűri tagjai: Albert Mária (klasszikus – a MÚOSZ zenei szakosztályának elnöke), Friedrich Károly (jazz – harsonaművész, zeneszerző, tanszékvezető főiskolai tanár) és Retkes Attila (zenetörténész, a Gramofon főszerkesztője).
Az egyes kategóriák díjait, illetve a két fődíjat az alábbi művészek, produkciók nyerték.

Az év magyar klasszikus lemeze:
Liszt–Goldmark–Rózsa Miklós: Cselló-zongora művek (Szabó Péter – cselló, Krausz Adrienne – zongora), Hungaroton Classic.
Az év külföldi klasszikus lemeze:
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, Liszt: h-moll szonáta (Fazil Say – zongora, Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, vez.: Jurij Tyemirkanov), Teldec/Warner
Az év klasszikus koncertje:
Nikolaus Harnoncourt, a Concentus Musicus Wien és a Schönberg Kórus a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (2002. március 25., rendező: Budapesti Fesztiválközpont Kht.)
Az év magyar jazzlemeze:
Oláh Cumó Árpád Trió: My Time (EMI)
Az év külföldi jazzlemeze:
Wayne Shorter: Footprints Live (Verve/Universal)
Az év jazzkoncertje:
A Dresch Sextett és Archie Shepp a BMC Jazz Estek fesztiválon (Budapest, Közraktár utcai Duna-part, 2002. május 10., rendező: Budapest Music Center)
Magyar Klasszikus Díj 2002:
Erdődy Kamarazenekar (fotó)
Magyar Jazz Díj 2002:
Juhász Gábor gitárművész

A két fődíj esetében a szakmai zsűri indoklása a következő volt:
„Van egy kamarazenekar Magyarországon, amelyik nem elégszik meg azzal, hogy a bemutatni kívánt műveket a könyvtárból kikölcsönzi, megtanulja, és aztán koncerten előadja vagy lemezre veszi.
Ők egészen másképp közelítenek a repertoárhoz: a zenetörténet rejtett kincseit, jórészt magyar vonatkozású, elfeledett értékeit fáradságos munkával felkutatják, sokszor a kézirat alapján maguk másolják a szólamokat, készítik el a partitúrát. Eddigi, nyolcéves munkájuk talán legfontosabb mozzanata Michael Haydn művészetének újrafelfedezése az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött, eddig publikálatlan művek feltárásával. Az együttes a Hungarotonnál sorozatban jelenteti meg albumait, legutóbb éppen Ignace Pleyel műveiből.
A Magyar Klasszikus Díj 2002. évi nyertese az Erdődy Kamarazenekar. Bár szólókoncerteket csak idén kezdett rendszeresen adni, az utóbbi tizenkét hónapban turnézott Baskíriában és Egyiptomban, Olaszországban és a balti államokban. Szólókoncertet – Pallai Péter biztatására – hamarabb adott Londonban, mint Budapesten, de most már nem kerülheti el, bármennyire szerény is, hogy szólólemezt is megjelentet.
Mintegy harminc lemezen így is élvezhetjük játékát, amelyek közül különösen közel állnak hozzá az Off Course együttessel, a Balázs Elemér Grouppal, a Mirrorworld Quartett-tel rögzített lemezek.
A Gramofon kritikusai, a nemzetközi tanácsadó testület és a szakmai zsűri véleménye alapján a 2002. évi Magyar Jazz Díjat Juhász Gábor gitárművész kapta, aki a díjátadó gálán kivételes játékával örvendeztette meg a közönséget.

Deák Attila

Forrás: uj.terasz.hu

Péter Szabó cellist, conductor, music editor
Péter Szabó's recordings are available on Amazon.com: